2013. október 23., szerda

Az ABC gyakorlása

Az ABC ismertetése a legtöbb angol nyelvkönyvben az első feladatok közé tartozik.
Ez talán butaságnak tűnik, hiszen magyarul is, mikor mondogatjuk az ABC-t? Még régen, a papír szótárak idején hasznos tudás volt ez, manapság azonban az internetes kultúrában egyre kisebb jelentőséggel bír ez a tudás.

Miért van szüksége mégis az ABC-re a nyelvtanulóknak? Miért erőlteti ezt minden nyelvkönyv?

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy az angolban máshogy ejtjük és máshogy írjuk a szavakat. A különböző betűk nem mindig ugyanazt a hangot jelentik. Ahhoz, hogy le tudj írni egy ismeretlen szót, amit hallasz, néha fel kell tenni a kérdést: "How do you spell that, please?" Ha nem magyarul beszélő tanártól tanulod az angolt, akkor bizony nincs más módja, hogy elmondja neked, hogyan is kell helyesen leírni az adott szót, mint hogy elbetűzi. És akkor bizony az ABC-t használja. (Most feledkezzünk meg arról a triviális lehetőségről, hogy esetleg fog egy tollat és papírt és leírja neked...)

 De ha már valaki nem tanul angolul, (már megtanult és használja a nyelvet) az is hasznát veheti a betűzés tudományának. Nézzünk egy a valós életből vett példát: telefonos szobafoglalásnál, vagy szállodába történő bejelentkezésnél, amikor az adataidat kéri a recepciós, kicsi az esélye, hogy kapásból meg fogja érteni a nevedet, vagy a címedet. És akkor ismét elhangzik a kérdés: "Could you spell that, please?"

Ahhoz, hogy tudj rá válaszolni, az alábbiakban  néhány gyakorlási lehetőséget javasolok:

Kattints ide az első feladathoz
Ezen az oldalon a középen látható nyilakra kattintva hallasz egy hangot. A kérdőjelek után lefelé mutató nyíl megmutatja a lehetőségeket, amikből választhatsz. A check-kel ellenőrizheted a megoldásaidat, a next-tel pedig tovább léphetsz a következő adaghoz.

Itt már szavakat kell megértened és leírnod hallás után.
Vegyél egy darab papírt és kattints a hangszóró ikonjára. A papírra írd le a hiányzó szavakat, majd a végén a szavak utáni nyilakkal ellenőrizheted a megoldásaidat.

A sebességét tekintve ez már haladóbbaknak való, de azért próbáld meg!
A középen található lejátszót elindítva írd be a megfelelő helyre a szavakat. A submit-tal ellenőrizheted, illetve utána újra megpróbálhatod. Tipp: ha túl gyors a szöveg, a lejátszót bármikor meg tudod állítani, hogy le tudd írni a szót.  



A Facebookon is követhetsz: Itt tudsz csatlakozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése