2013. október 30., szerda

Easy Readers/Simplified Readers/Graded readers - avagy olvasni jó! (Angolul is!)

Már tizenöt évvel ezelőtt is arról próbáltam meggyőzni a diákjaimat, hogy a nyelvtanulás nem merül ki abban, hogy megírom a házi feladatot, illetve ülök a szótáram fölött és próbálom bebiflázni a szavakat.

Vannak sokkal izgalmasabb módjai is a nyelvtanulásnak.

Azóta az állításom igazságtartalma napról napra növekszik.Az interneten elérhető tartalmak olyan bőséges kínálatot nyújtanak, hogy mindenki talál az érdeklődésének és a nyelvi szintjének megfelelőt.
(A blog célja többek között az, hogy segítsek a bőség zavarában.)

Szóval míg régen főleg csak egyszerűsített olvasmányokat lehetett vásárolni a könyvesboltokban (drágán, és igen szegényes választékban), manapság az interneten letölthető formában is elérhetők ezek a könyvek, akár hanganyaggal együtt. A filmekről, dalokról, stb nem is beszélve...

Amit ma ajánlok az  egy olyan - legális lehetőség - mellyel mindenki élhet: a Youtube-ra is sok minden fel van töltve.


Nézzünk néhány variációt egy témára:

SHERLOCK HOLMES: THE BLUE CARBUNCLE

Az alábbi videó B1-B2 szintű, azaz középfok felé tendáló diákoknak való.Modern angolra van átültetve az eredeti szöveg, de a szókincse így is meghaladja az alapfokot. (Azért nem tilos bele nézni alapfokúaknak sem!)  Előnye, hogy ha bekapcsolod a képaláírások gombot (jobb alsó részen található ikonok közül a második), akkor olvashatod is egyben.

 











És csak a "legelvetemültebbeknek" ajánlom a Jeremy Brettes verziót  (itt sajnos nincs hozzá képaláírás, csak az automatikus felirat, de az nem jó semmire sem)


Persze lehet egy kicsit csalni is...- Ha az előzőek felkeltették az érdeklődésedet, akár megnézheted magyarul is...




És mivel a bejegyzés címe az, hogy olvasni jó, álljon itt egy link, ami a Kék karbunkulus írott formájú egyszerűsített verziójára irányít.Ezen a linken egy részletet tudsz letölteni a könyvből.  


A Facebookon is követhetsz: Itt tudsz csatlakozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése